HeartMinded

MANNEN
CIRKEL

Avond in Limburgse heuvelland met gelijk gestemde mannen

Mannenwerk

Velen van ons leven met een masker op, alsof we deelnemen aan een toneelstuk. Ook ik betrap mezelf hier regelmatig op. Want waarom zeg je wat je zegt, waarom doe je wat je doet? Precies, om gezien te worden, om erkenning te krijgen en om geaccepteerd te worden. Dit zijn echter allemaal aspecten buiten onszelf.

Maar accepteer en erken jij jezelf volledig zoals je bent? We willen ons vaak mooier voordoen dan we zijn en voelen een innerlijke concurrentiestrijd met andere mannen. We zitten vastgeroest in allerlei overtuigingen en patronen als het gaat om ‘man zijn’. Maar wat betekent ‘man zijn’ eigenlijk voor jou?

Het mooie is dat ik bij andere mannen vaak door dat masker heen prik. Ik zie dat masker, maar vooral ook de onzekere man die vastloopt. Want waar draait het uiteindelijk om? Gaat het om de beste baan, het hoogste salaris, die mooie auto, of toch om iets anders?

Ik ben inmiddels van mening dat het draait om zelfliefde, zelfacceptatie, dat je volledig jezelf mag zijn vanuit je eigen authenticiteit. Een man die kwetsbaar mag zijn, maar juist vanuit zachtheid in zijn kracht mag gaan staan. Niet gemaskeerd, maar juist vanuit je eigen puurheid.

En voor mannen is het ontzettend krachtig om dit binnen een veilige setting met andere mannen te ervaren. Want je gaat inzien dat je niet de enige man bent die tegen bepaalde thema’s aanloopt. Het luisteren naar en delen van elkaars verhalen werkt gewoonweg helend. Het voelt eindelijk als thuiskomen, een plek waar je volledig jezelf mag zijn, zonder oordeel.

 

Uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen in je leven, maar je hoeft het niet alleen te doen!

 

 

Facilitators

Ralf Groenveld

In mijn persoonlijke reis heb ik vervolgens mogen leren en ervaren dat het leven niet (alleen) gaat om ontwikkelen, maar juist meer om afwikkelen. Het ontdoen van al die laagjes van programmeringen en conditioneringen. Het afbouwen van die muur die lang gediend heeft als beschermingsmechanisme. Want achter die muur daar zit mijn ware ‘IK’!

 

De man die graag zijn steentje bijdraagt aan het creëren van een nieuwe wereld. Een wereld van liefde, saamhorigheid en verbinding. Een wereld waarin mannen ook weer mogen gaan leren leven vanuit hun hart. Waarin ze  hun zachte, kwetsbare kant mogen omarmen, er mogen zijn zoals ze zijn. En achter die kwetsbaarheid daar schuilt juist die echte oerkracht!

Mijn kracht ligt in het oprecht luisteren naar anderen, aanvoelen waar iemand in zijn leven staat en wat hij nodig heeft om weer in contact te komen met zichzelf. Antwoorden te krijgen op de vraag: ’wie ben ik nu echt en wat zijn mijn verlangens’?  En hoe kan ik dat integreren in mijn levenspad.

Veiligheid, vrijheid, verbinding en authenticiteit zijn voor mij belangrijke kernwaarden in mijn leven, die ook terugkomen in de cirkels en retreats. Het kunnen relativeren en een stuk humor zijn voor mij belangrijke eigenschappen die ik graag inzet tijdens dergelijke dagen. Ik werk veelal intuïtief, houd niet van (ellenlange) voorbereidingen, maar vertrouw erop dat er mag ontstaan wat de groep op dat moment nodig heeft.

Dus mooie man, ben jij klaar om in het diepe te springen….en:

  1. jezelf echt te leren kennen;
  2. volledig jezelf te mogen zijn, ongeacht de situatie;
  3. verbonden te zijn met je hart
  4. je vrij te voelen
  5. in verbinding te komen met gelijkgestemde mannen
 
 

Voel jij hierop een diepe ‘JA’, dan begeleid ik jou heel graag een stukje op jouw levenspad.

“Je moet het uiteindelijk allemaal zelf doen in het leven, maar je hoeft het niet alleen te doen…”

Wat doen we tijdens 
deze cirkelavond?

Onderdelen van de dag

In een mannencirkel is sharing essentieel voor het creëren van een veilige ruimte waar mannen openlijk gedachten, gevoelens en ervaringen kunnen delen. Deze uitwisseling bevordert diepere connecties en versterkt het gemeenschapsgevoel.

Het delen van persoonlijke verhalen moedigt kwetsbaarheid aan en ondersteunt authentieke zelfexpressie, wat bijdraagt aan persoonlijke groei. Daarnaast dient sharing als een waardevolle bron van wijsheid, waardoor mannen van elkaars ervaringen kunnen leren en elkaar kunnen ondersteunen. Het versterkt vriendschappen en draagt bij aan een gevoel van solidariteit. Bovendien kan het delen van persoonlijke ervaringen in de mannencirkel dienen als een krachtig middel voor emotionele heling en het doorbreken van belemmerende patronen.

Lichaamgerichte oefeningen in een mannencirkel bevorderen lichaamsbewustzijn en emotionele verkenning, waarbij de keuze van oefeningen kan worden beïnvloed door de ervaringen van de dag. Deze oefeningen, waaronder ademhalingsoefeningen en bewegingen, helpen stress verminderen en dragen bij aan ontspanning.

De gezamenlijke fysieke activiteiten versterken empathie en verbinding, waardoor een positieve groepsdynamiek ontstaat. Het doorbreken van emotionele blokkades wordt met lichaamgerichte oefeningen ondersteund, en de variatie in oefeningen zorgt voor een holistische benadering van persoonlijke groei. Over het geheel genomen dragen deze oefeningen bij aan het welzijn en de onderlinge verbondenheid van de deelnemers, waarbij de keuze van de oefeningen is afgestemd op de specifieke behoeften en ervaringen van de dag.

Aaneengesloten Transformational Breath, ook bekend als Continuous Connected Breath, is een ademhalingsmethode die zich richt op een diepe, ritmische en ononderbroken ademhaling. Tijdens deze praktijk wordt de adem bewust verbonden, zonder pauzes tussen inademing en uitademing.

Dit proces, vaak begeleid door een facilitator, heeft als doel emotionele en fysieke spanning los te laten, het energieniveau te verhogen en een diepere staat van bewustzijn te bereiken. Het kan dienen als een krachtig middel voor zelfontdekking, emotionele transformatie en het bevorderen van innerlijke rust.

Deze formule werkt gewoonweg heel krachtig en waarom? Omdat je tijdens deze avond van binnen naar buiten keert en weer terug naar binnen.

Kortom, een kleine investering met een grote impact!

Previous slide
Next slide

Wat gaat deze avond jou brengen

  • Ervaren van broederschap met andere bewuste mannen
  • Erkennen van onverwerkte emoties en accepteren dat het oké is
  • Diepgaande verbinding met jezelf
  • Bewustwording van patronen in je leven en familie

Agenda 2024